Materialguide

Material

Det finns många olika plaster på marknaden och vi kan hjälpa dig att hitta den rätta för din produkt. Nedanför hittar du bara några av de material vi kan erbjuda.


PP

Polypropen är en av de vanligaste termoplasterna. Ett billigt och segt material som gör att den passar till mycket. Passar perfekt till förpackningar och konsumentprodukter.

PS

Polystyren är ett väldigt billigt material som går att få transparant. Men eftersom den är väldigt spröd så används den mest för engångsprodukter så som bestick och plastglas.

PC

Polykarbonat är en väldigt styv och seg termoplast. Det är väldigt vanligt med transparant PC, vilket gör att det används till saker som skottsäkra fönster och visir. Vi använder mycket PC när PP inte riktigt räcket till.

TPE

TPE är den generella beteckningen för termoplastisk elast och är ett gummiliknande materia. TPE är ett väldigt bra alternativ till gummi då det går att återanvända till skillnad från gummi. Används oftast när man vill ha mjuka produkter eller kan dubbelgjutas utanpå hårda plasthandtag för att ge bättre grepp och lite lyxigare känsla.

ABS

Akrylnitril-Butadien-Styren är en termoplast som används främst i elektroniska och tekniska produkter. Det är vanligt att man blandar in PC för höljen och skal till elektronik som behöver ha extra mycket skydd.

PA6/PA66/PA11

Polyamide är förmodligen den vanligaste konstruktionsplasterna. Detta material är mer känt som Nylon, och är extremt starkt och tåligt. Används för produkter som ska klara av extrema situationer så som höga tryck starka krafter och höga temperaturer.

POM

Polyoximetylen (Acetal) är en av de vanligaste konstruktionsplasterna, då det är extremt styv och seg, samt har en självsmörjande egenskap. Passar väldigt bra till glidbleck, kugghjul och gångjärn.

PEEK

Polyetereterketon är en av den absolut bästa plasten i världen. Klarar nästan allt, den är extremt stark, tål de flest kemikalier och klarar temperaturer över 300 C. Det ända dåliga med PEEK är priset. Används mest inom tung industri, medicin- och rymdteknik, samt flygindustrin.

Fyllningsmedel

Många av dessa plaster används sällan i bare utan blandas nästan alltid ut med färgpigment, kemikalier, andra plaster, biomassa, glasfiber, krita, kolfiber, grafit och mycket mer. Allt för att på något sätt förändra materialets utseende eller egenskaper.

Blog at WordPress.com.